Ketahui Jumlah Kalori Dalam Makanan

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Carian Google

Assalamualaikum & Hai Semua!

Untuk menurunkan berat badan, seseorang itu perlu pastikan kalori yang masuk ke dalam badan hendaklah lebih rendah daripada kalori yang keluar. 

Oleh yang demikian cuba buat pengiraan jumlah kalori makanan yang di ambil setiap hari agar anda dapat mencapai target berat yang diidamkan.


diet, kurus, kalori, buang lemak, jaga badan





Apa yang dikatakan KALORI?

Kalori sebenarnya ialah unit ukuran untuk tenaga.

Adakah kalori penting?

Ya. Tubuh badan manusia memerlukan kalori untuk menjana tenaga, namun masalah akan timbul sekiranya kuantiti kalori yang diambil terlalu banyak dan tidak dibakar. Apabila makan terlalu banyak dan ini menyebabkan jumlah kalori melebihi keperluan yang sepatutnya tubuh anda perlu, maka makanan tersebut akan bertukar menjadi lemak yang tersimpan dalam badan sekiranya tidak dibakar atau bersenam. Inilah penyebab berat badan bertambah dan ianya bahaya untuk kesihatan.

Apakah faktor yang mempengaruhi pengambilan kalori?

Keperluan pengambilan kalori yang diperlukan dalam badan setiap individu adalah berbeza. Hal ini kerana ia bergantung pada saiz tubuh dan komposisinya, usia, jantina dan aktiviti harian seseorang.


Jumlah Kalori Dalam Makanan

Kategori: Makanan Rutin
  • Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
  • Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
  • Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
  • Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
  • Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
  • Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
  • Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
  • Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
  • Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
  • Roti putih (2 keping) = 156 kalori
  • Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
  • Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
  • Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
  • Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori
Kategori: Buah-buahan
  • Tembikai (sepotong) = 20 kalori
  • Betik (sepotong) = 45 kalori
  • Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
  • Durian (5 ulas) = 64 kalori
  • Limau (sebiji) = 42 kalori
  • Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
  • Nenas (sepotong) = 59 kalori
  • Epal (sebiji) = 63 kalori
  • Ciku (sebiji) = 44 kalori
  • Mangga (sebiji) = 103 kalori
Kategori: Lauk Pauk
  • Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
  • Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
  • Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
  • Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
  • Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
  • Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
  • Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
  • Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
  • Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
  • Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
  • Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
  • Taufufa goreng (sekeping) = 110 kalori
  • Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori
Kategori: Kuih Muih
  • Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
  • Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
  • Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
  • Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
  • Popia goreng (satu) = 130 kalori
  • Popia basah (satu) = 95 kalori
  • Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
  • Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
  • Karipap (sebiji) = 130 kalori
  • Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
  • Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
Kategori: Makanan Segera
  • Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
  • Nugget ayam (satu) = 60 kalori
  • Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
  • Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
  • Burger keju (satu) = 425 kalori
  • Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
  • Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
  • Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Berapa banyak kalori yang perlu diambil dalam sehari?



Dari entri diatas, anda sudah mengetahui apa itu kalori, jumlah kalori dalam makanan dan juga total kalori yang diperlukan oleh tubuh setiap hari. 


Bagaimana? Boleh?

Cuba tanya pada diri anda, adakah anda menepati kalori yang diperlukan seharian. Jika lebih, cuba-cubalah untuk kurangkan pengambilan kalori dan seimbangkan dengan aktiviti senaman yang perlu dilakukan.


Sila hubungi hakak untuk konsultasi pengambilan produk Shaklee atau jika berminat untuk menambah pendapatan dengan Shaklee.


Promosi Untuk Bulan November 2016

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Koleksi Enermax Group


Assalamualaikum,

Kita sudah ke penghujung tahun dan bulan ini merupakan bulan ke 11. Seperti biasa, di setiap awal bulan pihak Shaklee akan mengumumkan produk promosi bulanan.

Jadi tanpa berlengah, mari kita tengok apa produk promosi untuk bulan November 2016.

alfalfa, lecithin, nutriferon

Nutriferon TwinPack Diskaun 5%
Nutriferon Beli 6 PERCUMA 1

Lecithin Beli 3 PERCUMA 1
Alfalfa Small Beli 3 PERCUMA 1
Alfalfa Large Beli 3 PERCUMA 1
Vita-Lea For Children Beli 3 PERCUMA 1

Sekarang anda sudah tahukan apa produk promosi untuk bulan November 2016. Bagaimana? Ada nak order atau nak tahu lebih lanjut tentang produk promosi ini.

Anda boleh Call/Wasap/SMS hakak di talian 014.8243610. Setiap pembelian dari Jom Sihat Ceria anda akan menikmati konsultasi percuma dan ada hadiah misteri menanti anda.


Tiada Lagi Masalah Silau Ketika Memandu


Teks : Zaridah Hj Hashim

Image : Koleksi Jom Sihat Ceria


Assalamualaikum,

Tidak sangka hakak tiada lagi masalah silau ketika memandu malam.


silau, suplemen mata, produk shaklee,




Sebenarnya hakak sudah lama tidak memandu kereta pada waktu malam disebabkan hakak mengalami masalah silau yang teruk serta sedikit masalah rabun. Oleh itu En. Suami memang tidak galakkan hakak memandu pada waktu malam. Jika ingin memandu pada waktu malam, perkara yang wajid hakak bawa adalah cermin mata untuk elakkan silau ketika pemanduan.



Namun begitu 2 malam lepas, hakak terpaksa memandu malam untuk mengambil anak di Terminal. Ini kerana En. Suami tidak dapat mengambil kerana ada urusan yang tidak dapat dielakkan. Berkali juga En. Suami bertanya "boleh ke awak drive malam-malam ni?"



Alhamdulillah dengan tawakal kepadaNYA hakak yakinkan diri untuk memandu dan pemanduan hakak lancar sepanjang pergi dan balik. Syukur kepadaNYA. 

Ketika dalam perjalanan balik kerumah, anak ada menegur "ibu tak pakai spek mata ke malam ni?". Masa itulah hakak baru perasan yang hakak tidak memakai cermin mata dan tiada lagi masalah silau ketika memandu.




Carotomax Supleman Untuk Masalah Silau

Sebagai seorang SID, sememangnya hakak akan mencuba setiap suplemen Shaklee dan Carotomax adalah antara suplemen yang pernah hakak amalkan. Tambahan pula Carotomax adalah suplemen sesuai untuk mata dan boleh kurangkan masalah silau.

silau, suplemen mata, produk shaklee,


Syukur sangat dengan izinNYA hakak telah rasai #shakleeeffect setelah mengamalkan Carotomax secara konsisten dan kini tiada lagi masalah silau ketika memandu.

Selain untuk atasi masalah silau, Carotomax juga melembapkan kulit hakak kerana ianya merupakan salah satu vitamin Antioksidan terbaik di pasaran.


Sekarang ini hakak sudah boleh ucapkan 'Selamat Tinggal' pada silau serta boleh nikmati penglihatan yang terang kerana tiada lagi masalah silau ketika memandu. Aamiin.





Jadi, sekiranya anda mengalami masalah silau dan sukar untuk memandu pada waktu malam, insya-allah hakak sarankan anda untuk mencuba Carotomax. 



Berminat nak cuba? Boleh hubungi hakak di talian yang tertera dibawah.


Stok Shaklee Tersedia Setakat Hari Ini

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Koleksi Jom Sihat Ceria


Assalamualaikum Semua!

produk shaklee, ready stock, kuantan, beserah,

Ada beberapa orang pelanggan yang ingin membeli vitamin Shaklee dengan hakak pasti akan bertanya "ada ready stock ke"? 

Buat pengetahuan semua bakal pelanggan serta pelanggan tetap hakak, insya-allah hakak sentiasa menyediakan stok yang tersedia untuk memudahkan anda mendapatkan stok. Namun begitu, jika bekalan vitamin Shaklee didalam simpanan hakak kehabisan, anda masih boleh mendapatkan order dalam tempoh 2 -3 hari bekerja bergantung kepada masa pembayaran yang dilakukan oleh anda.

Di bawah ini hakak senaraikan stok Shaklee tersedia setakat hari ini.  Walaubagaimana ada juga stok ini telah di 'book' oleh customer atau ada beberapa vitamin yang sudah habis dalam simpanan dan sedang menunggu stok baru sampai.

ESP
Cinch Chocolate
Alfalfa Large
Alfalfa Small
Vivix
Omega Guard
Lecithin
Vitamin E
SR Vita-C Plus
Ostematrix
B-Complex
Vita-Lea For Children
DTX Complex
Herb-Lax
Nutriferon
Dish Wash
Herbal Blend


Hakak juga menyediakan perkhidmatan 'COD' di kawasan Beserah dan SEKITAR Bandar Kuantan. Anda boleh bertanya hakak untuk mengetahui lokasi 'sekitar' yang dimaksudkan itu. Manakala bagi anda yang berada jauh dan diluar kawasan yang dinyatakan diatas, order anda akan di hantar secara COURIER ya! 

Ada yang berhajat untuk order vitamin diatas? 

Setiap pembelian vitamin melalui hakak akan disertakan dengan konsultasi percuma dan hadiah misteri untuk pelanggan kami. 


Vita-Lea Iron Formula & DTX Complex

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Carian Google

Assalamualaikum Semua!

multivitamin, anemia, tambah tenaga, sel-sel hati, fungsi hati, lindung organ, sistem produktif, pelengkap nutrisi

Sudah 2 hari pihak Shaklee buat pengumuman tentang stok terkini untuk 2 produk iaitu Vita-Lea Iron Formula & DTX Complex telah berada dipasaran.

Sebelum ini telah beberapa minggu stok Vita-Lea Iron Formula telah kehabisan stok disebabkan ianya diberhentikan penjualan buat sementara bagi tujuan 'upgrade' formula. Namun selepas pihak Shaklee menyediakan kembali stok dipasaran tetapi disebabkan permintaan yang tinggi dari pelanggan stok Vita-Lea Iron Formula habis semula.

Alhamdulillah kini Vita-Lea Iron Formula & DTX Complex kembali untuk memenuhi permintaan pelanggan setianya.


multivitamin, anemia, tambah tenaga, sel-sel hati, fungsi hati, lindung organ, sistem produktif, pelengkap nutrisi


Vita-Lea Iron Formula ini menjadi pilihan kerana telah dirumuskan dengan 28 vitamin-vitamin penting & mineral untuk kesihatan optimum dan tenaga.

Manakala DTX Complex merupakan suplemen yang membantu menjana semula sel-sel hati.

Nak order suplemen-suplemen ini? Hubungi hakak 014-8243610 untuk harga terbaik serta konsultasi PERCUMA.










Bukan Untuk Wanita Sahaja!

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Carian Google


Assalamualaikum,

GLA Complex untuk lelaki juga ke? 

Bukan untuk wanita sahaja ke? 

Memang kebanyakan orang beranggapan bahawa GLA Complex hanyalah untuk wanita tapi t
ahukah anda, s
ebenarnya suplemen GLA asid linoleik yang sama penting seperti asid amino tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia, ianya diperolehi dari makanan. Sangat penting untuk kanak-kanak (potong suplemen GLA seperti gel lembut dan campurkan isinya dengan makanan), remaja, dewasa, dan juga selepas menopaus dan andropause (menopaus lelaki).

hormon lelaki, masalah prostat, GLA Complex, kerap kencing

Cuba anda tengok antara kelebihan GLA Complex untuk lelaki.
  • Mengawal Selia Testosteron - membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki
  • Memperbaiki Prostatomegaly - memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing
Hebatkan GLA Complex untuk lelaki! 

Sebenarnya banyak lagi kelebihan GLA Complex tetapi kelebihan diatas adalah untuk lebih menyakinkan anda kenapa GLA Complex juga perlu diambil oleh kaum adam.

Oleh itu En. Suami amat digalakkan untuk mengamalkan GLA Complex secara konsisten kerana GLA Complex bukan untuk wanita sahaja ya.

Jadi, anda bolehlah order GLA Complex untuk En. Suami masing-masing ya.

Nak order? Boleh hubungi hakak ya untuk harga yang terbaik dan konsultasi PERCUMA.

Kini Lebih Mudah Hilangkan Kotoran Di Muka

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Carian Google


Assalamualaikum!

Pernah tak anda mendengar tentang Gentle Action Make-Up Remover?

Inilah dia Gentle Action Make-Up Remover atau lebih dikenali sebagai Shaklee Make-up Remover.


NutriWhite Remover, Blackhead, Whitehead, Hilangkan kotoran


Shaklee Make-up Remover ini bukan sahaja untuk digunakan oleh golongan wanita, malahan sesiapa saja juga boleh menggunakannya yang mempunyai masalah 'blackhead' dan 'whitehead' kerana Shaklee Make-up Remover kini lebih mudah hilangkan kotoran di muka.

Ramai pelanggan yang berpuas hati dengan Shaklee Make-up Remover kerana kini lebih mudah hilangkan kotoran di muka dari segala macam kotoran.

Tak percaya? Betul!!! Shaklee Make-up Remover kini lebih mudah hilangkan kotaran di muka. 

Jom kita tengok apa kata pengguna Shaklee Make-up Remover.

NutriWhite Remover, Blackhead, Whitehead, Hilangkan kotoran

NutriWhite Remover, Blackhead, Whitehead, Hilangkan kotoran

Antara fungsi Shaklee Make-up Remover yang best dan sangat berkesan untuk kulit wajah ialah :
  • melembutkan dan melicinkan kulit 
  • menyingkir sel kulit mati tanpa merosakkan kulit 
  • menegangkan dan menyegarkan kulit

Oleh itu tidak hairanlah mengapa Shaklee Make-up Remover kini lebih mudah hilangkan kotoran di muka dan sangat berkesan menanggalkan kotoran degil.

Sudah ramai wanita yang telah mencuba dan terkesan dengan Shaklee Make-up Remover ini.

Anda bila lagi? Saya sudah pun mencuba Shaklee Make-up Remover ini. Memang terbaik!

Sebenarnya tidak rugi mencuba Shaklee Make-up Remover kerana ianya menjadi pilihan ramai kerana kini lebih mudah hilangkan kotoran di muka.

Saya yakin, anda pasti akan teruja dengan perubahan kulit wajah anda nanti.


Bagaimana nak dapatkan Shaklee Make-up Remover?

Mudah sahaja! Hubungi hakak dan anda pasti akan mendapat konsultasi dan harga terbaik.

Jangan tunggu lagi ya!





Minyak Ikan Terbaik!

Teks : Zaridah Hj Hashim

Image : Carian Google




Assalamualaikum Semua!



Omega Guard, minyak ikan, produk shaklee, EPA, DHa


Omega adalah asid lemak yang diperlukan oleh tubuh. Akan tetapi, Omega tidak boleh di hasilkan oleh tubuh badan kita. Jadi, kita perlu dapatkan asid lemak ini melalui pemakanan seharian. Ramai orang yang tidak sedar bahawa terlalu banyak khasiat Omega 3. 

Omega 3 terdiri daripada EPA dan DHA. Terdapat pelbagai fungsi EPA dan pelbagai tugas DHA kepada tubuh badan kita.

Fungsi EPA
  • MENCEGAH KANSER
  • MENCEGAH PEMBEKUAN DARAH 
  • MENCEGAH PEMBEKUAN LEMAK DALAM DARAH
  • MENCEGAH KADAR KOLESTROL YANG BERLEBIHAN
  • BAIK UNTUK PESAKIT JANTUNG
  • MENCEGAH TEKANAN PERASAAN
  • MENCEGAH PENYAKIT DARAH TINGGI

Tugas DHA
  • MENCEGAH ASTHMA
  • MENINGKATKAN DAYA SEKSUAL
  • MENCEGAH SAKIT KULIT
  • MENGELAKKAN KANSER PAYUDARA, KANSER PROSTAT.
  • MENGELAKKAN MIGRAIN, RASA KEBAS PADA ANGGOTA BADAN DAN MENGELAKKAN RASA SEJUK PADA KAKI DAN TANGAN

Omega Guard, minyak ikan, produk shaklee, EPA, DHa

Kelebihan Omega Guard dari SHAKLEE

Omega Guard Shaklee terdiri daripada 7 asid lemak Omega-3 semulajadi iaitu EPA (Eicosa Pentaenoic Acid), DHA (Docosa Hexaenoic Acid), ALA dan lain-lain lagi merupakan minyak ikan terbaik. Satu hidangan OmegaGuard (3 biji) menyediakan 990mg Asid Lemak Omega-3.

Siapa Yang Memerlukan?

1- IBU HAMIL
- Membantu perkembangan otak bayi semasa dalam kandungan.
- Mengurangkan risiko bayi lahir pra-matang ataupun dikenali sebagai bayi tak cukup bulan
- Mengurangkan risiko gila meroyan selepas melahirkan bayi
- Mengawal kenaikan berat badan ibu semasa hamil

2- IBU MENYUSU
- Menyalurkan khasiat untuk sistem imunisasi kepada anak dan membantu perkembangan otak juga.
- Membantu penurunan berat badan ibu tanpa jejas penghasilan susu dan kualiti susu

3- KANAK-KANAK
- Pertumbuhan badan yang sihat dan juga untuk kesihatan otak
- Sesuai untuk anak yang mudah jatuh sakit. batuk, selesema, asthma
- Memperkuat sistem imunisasi badan

4- MEREKA YANG MENGALAMI MASALAH BERAT BADAN
- Omega 3 meningkatkan hormon Leptine yang mengawal selera makan dan akan terasa kenyang lama.

5- SERING MENGALAMI MASALAH KESIHATAN
- Batuk berkahak, selesema berterusan
- Sakit-sakit sendi, kolestrol tinggi
- Sakit Stroke




Omega Guard, minyak ikan, produk shaklee, EPA, DHa

Anda tidak perlu fikir lama-lama lagi, jom miliki Omega Guard hari ini kerana ianya minyak ikan terbaik.  Anda bukan sahaja jimat dengan promosi ini, malah anda sangat beruntung dengan harga yang sangat berbaloi-baloi.

Jom order segera!!!



PENAFIAN

Segala informasi, penulisan dan testimoni dilaman ini adalah dari pembacaan buku, pengalaman teman-teman di Euphoria GBS Group dan sumber internet dan ianya sekadar untuk perkongsian dan pengetahuan sahaja. Ia bukan bertujuan untuk diagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.

Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan kepada anda. Sekiranya anda menyedari gejala penyakit atau jatuh sakit, sila dapatkan/hubungi doktor untuk mendapatkan nasihat/rawatan dari pakar/doktor mengenai kesihatan anda.

Harap Maklum.