11 September 2013

Susu Kurang Semasa BerpantangSusu kurang semasa berpantang adalah keluhan biasa terutamanya bagi ibu muda yang menimang cahaya mata buat kali pertama. Kurang pengalaman menyebabkan ramai ibu yang memberi susu formula sebagai alternatif.

Susu Kurang Semasa Berpantang


Tahukah anda susu sedikit pada awal kelahiran adalah perkara biasa? Perut bayi yang baru lahir hanyalah sebesar guli. Jadi susu yang terhasil sedikit pada 3 hari pertama adalah normal.  Dan susu akan mula meningkat selepas 3 hari bersalin. Jadi pada ibu yang baru bersalin, jangan bimbang susu anda sedikit, insyaAllah selepas hari ketiga susu anda akan mula banyak tapi dengan SYARAT anda memberikan bayi menyusu SEKERAP yang mungkin. Dan antara perkara penting yang ibu harus tahu, ibu harus menyusukan bayinya secara terus pada payudara.


Kenapa Susu Berkurang?

1. Salah penyusuan
Ini penyebab yang biasa berlaku. Bayi tidak memasukkan sepenuhnya puting jadi ia mengurangkan pengeluaran susu sebab susu tidak dikosongkan. Petunjuknya mudah, payudara tidak lembut selepas menyusu kerana susu tidak dikeringkan. Ini juga menyebabkan masalah pada puting, menyebabkan kesakitan dan luka. Belajar cara menyusu yang betul. ada kala sudah betul, namun ada masalah, ini maknanya berpunca dari bayi.
2. Tiba-tiba susu kering
Kemungkinannya adalah kerana selera bayi bertambah akibat pembesaran bayi. Ini tidak jadi masalah jika tidak beri susu tambahan iaitu susu formula. jika tambah susu formula, ini akan mengurangkan pengeluaran susu. Lama-kelamaan akan berkurang dan kering.
Mungkin juga terjadi jika tiba-tiba kekerapan menyusu berkurangan mengejut. Tahap prolactin turun dan receptor tidakboleh kembali ke tahap produksi yang awal. Kerapkan menyusu dan dapatkan suplemen untuk tambah susu
3. Ubatan atau herba yang mengurangkan susu
Ada yang menyebabkan susu berkurang. Perlu berhati-hati dengan ubatan terutama untuk masalah alergi dan selsema. Ada juga ubat yang diambil untuk mengeringkan susu namun mempunyai kesan apabila ingin menyusu anak seterusnya.
Ada juga herba yang menyebabkan susu kering. Selalunya dalam pantang kita ambil herba untuk menjaga pantang. Ada yang menyebabkan susu kering.
Pepermint juga memberi kesan jika diambil dalam kuantiti banyak. Contohnya dalam ubat gigi yang mempunyai minyak mint sebenar. Ini termasuk gula-gula peppermint. Semua ini memberi kesan jika diambil dalam kuantiti banyak. Sedikit tiada masalah.
4. Ubatan untuk hormon
Ini biasa terjadi jika mengambil pil hormon. Contohnya pil perancang termasuk jika IUD yang mempunyai hormon.

Cara Mengatasi

  • Pastikan ibu minum 3-4 liter sehaari. Jangan risau, anda tak akan gemuk minum air, malah makin kurus. Tak percaya? Cubalah.
  • Pastikan anda mengambil makanan berzat. Jangan maka ikan bilis semata-mata. Pelbagaikan menu anda dengan ikan yang selamat diambil semasa berpantang, contohnya ikan tenggiri dan banyakkan makan sayur.
  • Pastikan anda mengambil makanan yang berupaya menambahkan penghasilan susu anda seperti kuma, air halba, susu dan horlicks. Lain orang lain makanan penggalak susunya. Jadi, kenalpasti makanan apa yang boleh banyakkan susu anda.
  • Cara paling mudah, ambilah Supplement Penyusuan, yang sememangnya melengkapkan tubuh anda dengan semua zat dan nutrisi yang diperlukan semasa berpantang.

Apakah Supplement Penyusuan yang SELAMAT untuk IBU BERPANTANG?

Set ini sangat-sangat bajet dan mampu milik. Set ini terdiri daripada 2 supplemen :

Susu Kurang Semasa Berpantang

1.  ESP - Energising Soy Protein, yang membantu untuk pemulihan sel-sel badan yang rosak semasa melahirkan, menambahkan tenaga & membantu ibu-ibu dalam penyusuan. ESP pun salah satu suplemen milk booster yang digemari ibu-ibu.

Susu Kurang Semasa Berpantang

2. Ostematrix - Sangat diperlukan untuk membantu pergerakan otot-otot badan yang lancar. Pengambilan kalsium yang mencukupi akan dapat melancarkan pergerakan usus besar sekaligus membantu mengatasi masalah sembelit. Selain itu, kadar keperluan kalsium seorang ibu menyusu juga lebih tinggi berbanding yang tidak menyusu, maka ianya sangat sesuai untuk diamalkan setiap ibu di dalam pantang.

Ingin dapatkan Set ini??? Hubungi saya seperti dibawah.

1 comment:

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign