21 October 2013

Punca Tubuh Sentiasa Letih dan Bagaimana Mengatasinya

Set A - Kesihatan Optimum

Pernahkah anda merasa penat, keletihan dan mengantuk diselang-seli dengan menguap tanda diri perlukan masa untuk istirehat? 

Anda akan merasa produktiviti kerja terganggu kerana masalah diatas. Ketahui punca berikut dan bagaimana mengatasinya.

1. Waktu tidur tidak teratur - cuba atasi dengan merancang jadual waktu tidur yang teratur.  Tidurlah dalam keadaan yang tenang dan selesa agar waktu padi anda lebih segar dan bertenaga.

2. Kualiti tidur terganggu - elakkan gangguan tidur "Sleep Apnea" yang menjadikan kualiti tidur menurun.

3. Kekurangan tenaga - kurang makan menyebabkan tubuh keletihan. Jadi untuk mengatasinya usah sekali-kali abaikan sarapan pagi dan perlu tambahkan makanan yang mempunyai protein dan karbohidrat dalam diet harian.

4. Anemia - punca utama yang membuatkan wanita mudah letih. Darah yang keluar sewaktu haid mengakibatkan kurangnya zat-zat besi.  Ditambah pula sel darah merah amat diperlukan oleh tubuh bagi membekalkan oksigen yang mencukupi kepada setiap organ. Oleh itu, anda perlukan supplement yang mengandungi zat besi seperti daging merah dan kekacang.

5. Tekanan - setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi bukan sekadar kesan emosi sahaja tetapi fizikal seperti keletihan, sakit kepala dan hilang selera makan.

6. Penyakit Hypothyroidism (Tiroid) - sejenis kelenjar kecil yang berada dipangkal leher. Organ ini secara tidak langsung berfungsi untuk mengendalikan metabolisme sekaligus mengatur kecepatan tubuh dalam menukar makanan kepada tenaga. Ia boleh mengakibatkan kegemukan dan kekurangan oksigen. Lakukan ujian darah untuk mendapatkan setinggi mana kandungan hormon tiroid.

7. Kurangkan minuman berkafein - mengambil kafein dalam jumlah terkawal mampu meningkatkan tahap tumpuan tetapi jika diambil berlebihan  boleh meningkatkan kadar denyutan jantung, tekanan darah serta kekejangan dan juga keletihan. Jadi, cuba kurangkan minuman berkafein tetapi JANGAN berhenti secara mendadak kerana dikhuatiri berlakunya masalah keletihan melampau.

8. Jangkitan salur kencing - keletihan dikatakan salah satu petunjuk. Segera berjumpa doktor untuk kepastian.

9. Kencing manis - pesakit memiliki kandungan gula dalam darah yang tinggi dan akibatnya kehilangan banyak tenaga yang gagal dijana dengan baik walaupun jumlah pengambilan makanan mencukupi. Ubah gaya hidup dengan mengamalkan diet yang seimbang.

10. Kekurangan air - mudah terasa haus. Badan sangat memerlukan air, setidak-tidaknya minum 2 gelas air setiap satu jam.

Untuk mengatasi tubuh cepat letih ialah dengan mengambil permakanan yang sihat setiap hari dan bersenam.  Namun disebabkan gaya hidup yang sibuk, agak menyukarkan untuk dilakukan secara konsisten.  Oleh itu, pengambilan supplement adalah pilihan yang tepat.

Set Optimum @ Set A sangat membantu. Berikut adalah supplement yang terdapat dalam set ini.

1. Vita-Lea
 • Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian.
 • Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan.
 • Memulihkan selera makan dan melancarkan process pencernaan.
 • Penting bagi prosess pertumbuhan.
 • Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan.
 • Melengkapkan nutrient yang kurang.
 • Membantu penyerapan zat dari makanan. 

2. B-Complex
 • Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga.
 • Mencegah kelesuan dan kemurungan.
 • Membantu kelancaran urat saraf.
 • Mengelakkan stress.
 • Mengelakkan sembelit.

3. Sustained Release Vita-C Plus
 • Membantu dalam meningkatkan imuniti badan.
 • Membantu dalam penyerapan zat besi.
 • Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka.
 • Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan.
 • Menjaga ketahanan badan dari selsema.
 • Menstabilkan bahan kimia dalam badan.

Vitamin dan mineral yang tersenarai di atas adalah asas kepada pembinaan tubuh badan yang sihat dan sistem imuniti  serta penjagaan mental yang baik. Ia membantu meningkatkan tenaga, mengurangkan stress, memberi satu kehidupan yang lebih sihat kepada semua.

Siapa yang boleh mengambil set ini?

- Orang dewasa yang mementingkan kesihatan (kanak2 tidak boleh mengambil set ini)
- Lelaki
- Wanita
- Pelajar
- Warga emas

Set ini adalah ASAS @ BASIC, dipermudahkan untuk harga PALING EKONOMI. Anda boleh menambahbaikan dengan mengambil Energising Soy Protein, Vita-E, Alfalfa, Omega Guard dan sebagainya untuk kesan lebih baik lagi.


Set A - Kesihatan Optimum

Berminat??? Hubungi saya untuk harga istimewa.


No comments:

Post a Comment

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign