29 November 2015

Kenapa ESP Protein Terbaik Dan Bagaimana Memilih Protein?

COD, ESP, Independent SHAKLEE Distributor, Kongsi, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE,

Tahukah anda?

Protein adalah struktur dan fungsi  utama pembentukan organ dan tisu dalam badan. Ia merupakan kompenan penting untuk hormon kita. Oleh yang demikian, setiap organ memerlukan protein.

Justeru itu anda adalah disarankan untuk mengambil protein. Energizing Soy Protein (ESP) dari Shaklee adalah protein yang terbaik.


COD, ESP, Independent SHAKLEE Distributor, Kongsi, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE,


Kenapa ESP terbaik?

1. Soya tidak terubahsuai secara ginetik (GMO)

2. Sumber Protein Berkualiti Tinggi  (14g protein setiap sajian)

3. Mengandungi 9 asid amino perlu 

4. Rendah Indeks Glisemik

5. Bebas laktosa & bebas kolesterol secara semulajadi


COD, ESP, Independent SHAKLEE Distributor, Kongsi, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE,


Didalam entri ini juga saya kongsikan panduan memilih protein yang berkualiti. Jom kita tengok apa kriteria-kriterianya.

1.Kacang soya itu mesti ditanam secara Organik
Kajian menunjukkan penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian juga sudah terbukti ada hubungkait antara kancer dan nitrates. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
2. Kacang soya itu mestilah Non GMO ( tidak diubahsuai genetiknya)
Kacang soya yang dari jenis genetic ni adalah murah untuk dihasilkan dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian. toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
Shaklee menggunakan proses pensijilan tersendiri yang dikenali sebagai Identity Preserved Program (IPP). Program ni memastikan kacang soya Shaklee bebas dari pendedahan perubahan genetik. Dari benih hingga penyimpanannya, komitmen Shaklee sangat tinggi untuk pastikan bahan ramuan adalah semulajadi dan berkualiti tinggi. Shaklee juga merupakan syarikat pertamayang mencipta makanan tambahan protein berasaskan kacang soya. Kacang soya terasing yang pertama telah dicipta oleh Dr Shaklee pada 1970-an.
3. Soy Protein itu mesti mengandungi 9 asid amino perlu
Badan memerlukan kesemua 9 asid amino ni untuk menghasilkan hormon,jus penghadaman,antibodi, enzyme. Jika kurang 1 asid amino. imun system akan berkurangan 30% dan kebanyakan fungsi penting tubuh juga akan berkurangan.
Protein ESP sgt istimewa kerana ia mengandungi 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya
4. Soy protein mesti dibersihkan/diproses dengan air
Tahukah anda, sesetengah soya diproses menggunakan alkohol? Cara ini menghilangkan isoflavine yang bermanfaat sehingga 88% dan mencemarkan soya tu sendiri dgn alkohol. Sedangkan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2, prostat, payudara etc. Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
Bagaimanapun, soya Shaklee dicuci hanya dengan air bagi mengekalkan isoflavine yang penting untuk membekalkan kita dengan keseluruhan manfaat soya.
5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soy yang mentah mengandungi “anti-growth”, “anti-tyrosine” substance. Soy protein yang baik sepatutnya boleh  diproses untuk mengeluarkan substance ini disamping mengekalkan soy yang asli  supaya level asid amino & isoflavones turut dikekalkan
6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan
Asid amino sangat sensitif pada suhu yang panas. Menurut kajian, kaedah memasak/memanas protein telah memusnahkan sehingga 50% kandungan asid amino perlu dalam protein tersebut
Shaklee menghasilkan soy protein melalui proses pengewapan dgn suhu yang dikawal demi menjaga kualiti protien itu sendiri.
7. Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur kalsium
Kajian  melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Kerana itu unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein untuk meneutralkan kembali serbuk soy itu. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium.
Kandungan kalsium dalam ESP shaklee melebihi produk soya lain dipasaran.

credit : pemilihan protein 

Bagaimana? Anda dah tahukan apa protein terbaik dan panduan memilih protein. So, nak tunggu lagi ke? Rugi sangat kalau anda dah tahu tapi tidak mengamal ESP ni. Memang best ESP! 

Amacam? Nak cuba?

Jangan malu-malu untuk hubungi saya dan dapatkan stok ESP anda. Konsultasi PERCUMA untuk pelanggan kami.


No comments:

Post a Comment

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign