17 January 2016

Bagaimana Untuk Atasi Metabolisme Badan Rendah


Assalamualaikum Semua!

Masalah kegemukan adalah disebabkan kepada metabolisma rendah berbanding mereka yang kurus. Bagaimana untuk atasi metabolisme badan yang rendah?


Testimoni, Cinch Tea Mix, Produk SHAKLEE, Independent SHAKLEE Distributor, Pengedar Shaklee Kuantan, Info, Kongsi, Info Sihat,

Apa itu metabolisme?


Metabolisme didefinisikan sebagai kadar pembakaran kalori oleh badan. Setiap orang mempunyai kadar metabolisme yang berbeza walaupun mempunyai persamaan dari segi corak kehidupan, cara pemakanan dan menjalankan aktiviti yang sama. Metabolisme adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan semua reaksi kimia yang terlibat dalam mempertahankan keadaan hidup sel-sel dan organisma.


Panduan Untuk Meningkatkan Metabolisme

1. Tidur Teratur
Ramai yang memandang remeh soal tidur. Masyarakat hari ini tidak mementingkan tidur kerana terlalu sibuk menjalani rutin harian mereka. Selain tidur lapan jam sehari, tidur teratur boleh diklasifikasikan sebagai tidur dan bangun pada waktu yang sama pada setiap hari. Tidur teratur dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh. Tidur kurang misalnya dalam tempoh empat jam sehari akan menjadikan kadar metabolisme menurun. Tenaga untuk membakar kalori tidak berkurangan kerana keadaan badan yang letih sehingga menjejaskan kadar metabolisme seseorang.

2. Waktu Sarapan
Banyak penelitian mendapati kebanyakkan orang tidak kisah jika terlepas waktu sarapan. Tahukah anda, kadar metabolisme tubuh secara automatiknya akan menurun ketika tidur. Ia tidak akan berfungsi secara normal ketika seseorang tidur sehinggalah pada keesokkan harinya ketika mereka makan. Sebaiknya ambillah sumber karbohidrat ketika bersarapan kerana ia memerlukan waktu yang lebih lama untuk dicerna dan membuatkan kita kenyang dalam satu tempoh masa yang agak lama. Rasa lapar kerana tidak bersarapan membuatkan kita cenderung untuk makan lebih banyak selepas itu.

3. Pengambilan Protein
Protein bukan sahaja bertindak untuk membakar lemak bahkan ia membentuk otot. Bagi menghadam protein, lebih banyak tenaga diperlukan. Pengambilan protein dapat meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh. Apabila memilih makanan, pastikan 10-35 peratus daripada jumlah kalori yang diambil merupakan sumber protein. Badan membakar kalori dua kali ganda bagi menghadamkan protein berbanding lemak atau kabohidrat.

4. Banyakkan Minum Air Masak
Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehidrasi), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan lapan gelas air masak. Untuk mengekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan, boleh juga memakan buah-buahan yang tinggi kandungan air. Makan secara kerap boleh membantu mengurangkan berat badan. Ambil makanan setiap tiga atau empat jam untuk membantu meningkatkan kadar metabolisme.

5. Elak Stres
Stres akan meningkatkan jumlah kortisol dalam tubuh. Ia merupakan hormon yang memberitahu tubuh untuk menyimpan lemak sebagai persediaan sekiranya berada dalam situasi bertekanan tinggi. Senaman meditasi seperti yoga adalah yang terbaik bagi mengawal stres.

6. Sinar Mentari
Berada di kawasan gelap mempunyai kesan fisiologi yang sama seperti apabila anda tidur atau naik berat badan. Apabila ini berlaku, ia memberi kesan kepada kadar metabolisme dalam tubuh anda. Pastikan anda berada di bawah sinaran matahari yang sihat sekitar jam 9-11 pagi.

7. Senaman
Senaman dengan pemberat adalah yang terbaik untuk meningkatkan metabolisme. Menurut Kevin Zahri di dalam blognya, satu paun otot akan membakar 35-50 kcal kalori. Lemak pula hanya membakar hanya 5-10 kcal kalori. Bersenam aerobik atau berjoging pula tidak membina otot tetapi mampu meningkatkan kadar metabolisme badan selepas kita melakukannya.

8. Vitamin C
Vitamin C dan kalsium adalah rakan yang baik dalam meningkatkan metabolisme. Kalsium dapat mempercepatkan metabolisme manakala vitamin C membantu tubuh dalam penyerapan mineral tersebut.

9. Minum Teh Hijau atau Teh Oolong
Gantikan cawan kopi atau teh tarik yang kedua itu dengan teh hijau atau teh oolong. Teh hijau dan teh oolong mengandungi polifenol yang dapat meningkatkan kadar metabolisme. Anda perlu meminum 4 atau 5 cawan sehari untuk melihat kesannya.

Tingkatkan Metabolisme Dengan Energy Cinch Tea

Testimoni, Cinch Tea Mix, Produk SHAKLEE, Independent SHAKLEE Distributor, Pengedar Shaklee Kuantan, Info, Kongsi, Info Sihat,

Tahukah anda? Cinch Energy Tea bukan sekadar air teh yang sedap tetapi adalah produk yang terbaik untuk menaikkan metabolisme badan anda, ia bukan sahaja untuk meningkatkan metabolisme malah untuk menggalakkan tenaga secara semulajadi dan memberi tenaga sepanjang hari (energy booster).Cinch Energy Tea ini adalah campuran teh-teh terpilih yang terdiri dari :

1. Matcha Green Tea
 • antioksida yang sangat tinggi
 • energy booster
 • metabolisme booster
 • bakar kalori up to 4x
2. Taurina
 • menggalakkan metabolisme
 • lebih bertenaga
 • larutkan lemak
 • membantu menghasilkan otot tanpa lemak
3. White Tea
 • membakar lemak-lemak berlebihan
 • menghalang penghasilan sel lemak yang tidak perlu
 • meningkatkan metabolisme
 • juga dikenali sebagai teh hijau bayi dengan mempunyai kandungan antioksida yang lebih tinggi berbanding teh hijau.
4. Rooibos Red Tea
 • tumbuhan herba dari Afrika yang juga dikenali sebagai “The Miracle Tea” atau “Long Life Tea”
 • melarutkan lemak
 • meninggikan kadar metabolisme iaitu pembakaran lemak
 • agen detox yang kuat
5. Red Tea
 • Salah satu antioksidan yang dijumpai dalam teh merah, yang dikenali sebagai polifenol -
 • pejuang kanser yang kuat
 • Polifenol membantu kerosakan badan yang disebabkan oleh radikal bebas
 • merupakan antioksidan yang begitu kuat dan dikaji sebagai pencegahan kanser dan sebagai agen yang boleh menghalang tumor dari merebak
Istimewanya Energy Cinch Tea

Ia nya selamat kerana dihasilkan secara semulajadi
- Merupakan penggalak tenaga semulajadi
- Tanpa gluten
- Tanpa perisa tiruan
- Tanpa pewarna tiruan
- Tanpa bahan pemanis

Apa kata Pengguna?

Testimoni, Cinch Tea Mix, Produk SHAKLEE, Independent SHAKLEE Distributor, Pengedar Shaklee Kuantan, Info, Kongsi, Info Sihat,

Testimoni, Cinch Tea Mix, Produk SHAKLEE, Independent SHAKLEE Distributor, Pengedar Shaklee Kuantan, Info, Kongsi, Info Sihat,


Bagaimana? Anda ingin bertenaga sepanjang hari. Hadapi masalah metabolisme yang rendah? Sudah cuba diet sendiri tapi gagal? Sudah cuba kurangkan nasi dan bersenam tapi masih gagal? Mungkin salah satu kurang berjaya adalah sebab metabolisma badan anda terlalu rendah dan tidak dapat membakar kalori dengan sebaik yang mungkin.


Berminat?

Jom cuba minum Energy Cinch Tea. Hubungi saya untuk pembelian dan nikmati konsultasi PERCUMA. 
No comments:

Post a Comment

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign