4 February 2016

Ketahui Maksud Sustained Release Dalam Vita-C Plus?

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Carian Google


Assalamualaikum Semua!

Terdapat satu produk dari rangkaian suplemen Shaklee yang bersifat Sustained (On Time) Release. 

Suplemen yang saya maksudkan adalah Sustained Release Vita-C Plus.


Vita-C, Produk SHAKLEE, Pengedar Shaklee Kuantan, Independent SHAKLEE Distributor, Info, Kongsi,


Tahukah anda apa yang di maksudkan Sustained Released dan apa bezanya dengan vitaman TANPA Sustained Released


Vita-C, Produk SHAKLEE, Pengedar Shaklee Kuantan, Independent SHAKLEE Distributor, Info, Kongsi,
"Sustained Release" itu bermaksud perlepasan secara perlahan-lahan. Ramai orang tertanya-tanya apa istimewa atau hebatnya teknologi sustained release yang ada pada Vita-C Plus Shaklee?

1. Sustained (or, Time) Release ialah satu proses di mana vitamin diformulasi khas agar ia dilepaskan mengikut paten istimewa yang menjamin penyerapan vitamin di antara 3 ke 6 jam. Dengan bahasa ringkasnya, dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam aliran darah badan mengikut masa tertentu.

Sebenarnya ada beberapa vitamin C di pasaran yang mempunyai teknologi ini, tetapi anda harus semak semula sebab kebanyakan yang ada di pasaran hanya boleh bertahan selama 2 jam atau kurang. Vita C SR Plus pula antara 3 hingga 6 jam tu. Jadi anda tak perlu telan banyak-banyak pil dalam sehari.

2. Vitamin larut air (B-Complex dan Vitamin C) adalah seperti namanya, mudah larut di dalam air (sebab itu dinasihatkan untuk mengambil pengambilan air yang mencukupi apabila mengambil suplemen), dan ianya tidak boleh disimpan di dalam badan.

Maka, tanpa sifat Time Release ini, vitamin larut air ini akan terus diserap ke dalam aliran darah dengan CEPAT, tanpa mengira berapa besar dos vitamin tersebut, dan akan dilepaskan ke dalam urin (air kencing) dalam masa 2-3 jam sahaja.

3. Sustained Release suplemen boleh menawarkan kesan vitamin yang optimum, meminimumkan kehilangan vitamin dalam proses penguraian (perkumuhan), serta menstabilkan paras darah waktu siang dan malam.

Namun begitu, anda di nasihatkan untuk memeriksa label pada botol vitamin pilihan anda kerana kebanyakan time-release vitamin hanya boleh bertahan dalam masa 2 jam atau kurang. Oleh itu, TIADA BEZA sangat berbanding dengan tablet biasa yang jauh lebih murah berbanding vitamin yang bersifat sustained release.


No comments:

Post a Comment

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign