12 February 2016

Ketahui Punca Rambut Gugur

Teks : Zaridah Hj Hashim
Image : Carian Google

Assalamualaikum,

Hari ini lambat "update" blog. Banyak yang perlu disediakan sebelum anak-anak pulang semula ke asrama masing-masing.

Jika artikel sebelum ini, saya kongsikan tentang produk shaklee, entri kali ini saya akan kongsikan pula punca kepada masalah keguguran rambut.


Info, Tips, Pengedar Shaklee Kuantan, Independent SHAKLEE Distributor, Kongsi,

Sepertimana yang kita semua tahu, rambut adalah mahkota kecantikan bagi setiap wanita namun begitu jika mengalami masalah rambut gugur pasti membuatkan seseorang itu jadi stress dan akan mencari alternatif agar rambut tidak gugur.

Oleh itu mari kita kenali punca yang menjadi penyebab kepada masalah rambut gugur. Antaranya :


1. Hormon – Hormon seks wanita merangsang pertumbuhan rambut yang tebal. Selain estrogen, setiap wanita turut menghasilkan androgen dalam jumlah yang sedikit. Tetapi androgen boleh dihasilkan dengan aktif sekiranya seseorang wanita itu berada di dalam keadaan tertekan. Dan ia boleh menjadi faktor masalah keguguran rambut. Untuk kes yang serius, pakar perubatan akan memberikan pil anti-androgen.  Untuk anda yang suka dengan cara yang lebih semula jadi, anda hanya perlu lebihkan rehat untuk mengurangkan stres.


2. Ubat-ubatan – hanya untuk lelaki, banyak ubat-ubatan moden, seperti anti-depressants, pencair darah dan dadah anti-cholesterol boleh menyumbang secara langsung kepada keguguran rambut. Bagi sesetengah wanita pil kawalan kelahiran yang boleh menjadi faktor penyumbang utama.3. Gen – genetik punca of kehilangan rambut adalah lebih dikaitkan dengan lelaki tetapi wanita juga boleh mengalami corak wanita botak, atau androgenetic alopecia. Kira-kira 15% perempuan di Amerika Syarikat akan terjejas. Hanya untuk lelaki, dehydrotestosterone (Kademlia DHT) menyebabkan folikel rambut untuk menutup. Manakala bagi wanita ialah penipisan am rambut bukannya tompok-tompok botak atau receding garis halus rambut yang biasa di kalangan lelaki.

4. Tekanan – kesan trauma yang teruk boleh menyebabkan reaksi yang utama di dalam badan yang menyebabkan kehilangan rambut secara tiba-tiba. Keguguran rambut yang traumatik boleh fizikal atau mental dan boleh membuat rambut anda gugur awal bulan selepas tekanan berpengalaman pada kadar yang membimbangkan – sehingga tiga ke empat ribu rambut setiap hari. Walaupun keguguran rambut trauma yang secara tiba-tiba sangat mengecewakan diterbalikkan. Disediakan terdapat tiada tekanan yang berterusan akibat daripada pencetus awal – badan dapat pulih dan meneruskan kitaran pertumbuhan rambut yang normal dalam tempoh kira-kira 6 bulan hingga setahun.

5. Penyakit – keadaan biasa yang banyak, seperti gangguan kencing manis atau Tiroid, meletakkan badan di bawah tekanan dan menyumbang secara langsung kepada keguguran rambut.

6. Rambut rosak – wanita melakukan lebih banyak untuk rambut mereka berbanding lelaki dan beberapa rawatan harian kita pinggan ke rambut kita boleh mempunyai kesan yang dahsyat. Keras syampu rambut colorants, pelunturan, tamparan driers, straighteners – kita seolah-olah melakukan segala-galanya yang mungkin menyebabkan tekanan rambut. Kesan bersih semua ini boleh menjadi kering rambut rosak yang lemah dan lebih rapuh. Rambut yang lemah adalah lebih cenderung untuk berehat dan akhirnya gugur.

7. Diet – wanita secara umumnya diet lebih daripada lelaki dan lebih cenderung untuk pergi pada Diet yang melampau untuk menumpahkan berat. Diet penurunan berat badan yang melampau atau pemakanan tidak boleh menyebabkan keguguran rambut. Walaupun kekurangan zat besi sering dikaitkan dengan keguguran rambut berkaitan pemakanan, pelbagai kekurangan nutrien boleh menyebabkan penipisan rambut.

8. Kekurangan vitamin - Pemakanan yang seimbang sangatlah penting untuk kesuburan rambut anda. Fakta ini mungkin klise, tapi itulah kenyataannya. Rambut di dalam keadaan sempurna sekiranya anda mengamalkan makanan berkhaisat seperti bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran serta makanan berprotein tinggi seperti yogurt, daging, ikan dan tauhu. Sekiranya sukar untuk anda patuhi arahan diet ini, ambillah makanan tambahan khas untuk rambut iaitu Biotin, Niasin, Zink, Vitamin B6, B12, A dan E.

Jadi untuk mendapatkan rambut yang sihat, pastikan anda mengunakan produk rambut yang betul dan sesuai, jaga permakanan harian serta amalkan gaya hidup yang sihat.


Nantikan entri seterusnya, saya akan kongsikan artikel bagaimana untuk mengurangkan masalah rambut gugur.

Jangan lupa singgah lagi ya!

No comments:

Post a Comment

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign