8 March 2016

Bagaimana Atasi Masalah Sembelit Ketika Berpantang?

Teks : Zaridah Hj Hashim

Image : Carian Google

Assalamualaikum....

Independent SHAKLEE Distributor, Info, Kongsi, Ostematrix, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE, Testimoni, Tips,


Setiap ibu selepas bersalin pasti akan risau dengan masalah sembelit semasa menjalani tempoh berpantangkan. Ianya menjadi perkara yang sangat trauma dan mengerunkan. Mana tidaknya, baru sahaja mengalami sakit ketika proses kelahiran bayi kemudian sakit pula untuk membuang air besar. Sangat-sangat menyiksa bagi mereka yang pernah mengalami. Mahu menitik air mata setiap kali hendak membuang air besar.


5 Cara Untuk Atasi Sembelit Ketika Berpantang

1. Minum air masak secukupnya - Pastikan akan minum yang secukupnya dan air juga sangat bagus untuk detoks dan memudahkan proses pembuangan nanti.

2. Lebihkan sayuran dan buah-buahan - Sayuran dan buah dalam diet seharian adalah penting kerana merupakan sumber serat. Ada setengah ibu-ibu yang berpantang tidak mengambil sayuran dan buah ketika dalam pantang. Memang tidak dinafikan ada sayuran dan buah yang tidak elok diambil ketika dalam pantang kerana bersifat angin dan sejuk yang boleh memberi kesan kepada ibu dan bayi (jika bayi masih menyusu).

3. Jangan takut untuk membuang - Bagi ibu-ibu yang pertama kali melahirkan anak sudah tentu tertanya-tanya. Tak pedih ke nak buang air kecil, air kecil tak menyebabkan jangkitan ke? nak buang air besar tak koyak ke jahitan, takut terbuka jahitan nanti kena jahit lagi sekali? Ini antara persoalan biasa sebenarnya. Jadi, jika anda terasa nak membuang, jangan di tunggu-tunggu.


4. Elakkan pengambilan kopi atau minuman perisa coklat - Ada setengah ibu menjadikan kopi dan hot coklat sebagai “milk booster” tetapi jika masih diawal berpantang sebolehnya elakkannya, kerana boleh menyebabkan masalah sembelit bertambah rumit. Bila meminum minuman ini akan membuat najis akan menjadi keras.


5. Minum susu dan amalkan suplemen - Sangat penting mengamalkan susu yang tinggi kandungan kalsium. Namun begitu tidak semua orang suka untuk meminum susu, oleh itu untuk cara mudah dan senang anda boleh mengamalkan 4 biji ostematrix sebelum tidur sebagai pelengkap sumber kalsium magnesium. Insya-allah bangun pagi badan akan terasa ringan. 

*Disamping itu, ketika berpantang anda boleh amalkan suplemen berpantang untuk mempercepatkan proses pemulihan selepas bersalin, badan sihat serta bertenaga.


Bukan Sekadar Cakap Kosong

Mari saya kongsikan beberapa testimoni pengguna yang mengamalkan Ostematrix ketika berpantang.  

Independent SHAKLEE Distributor, Info, Kongsi, Ostematrix, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE, Testimoni, Tips,

Independent SHAKLEE Distributor, Info, Kongsi, Ostematrix, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE, Testimoni, Tips,

Independent SHAKLEE Distributor, Info, Kongsi, Ostematrix, Pengedar Shaklee Kuantan, Produk SHAKLEE, Testimoni, Tips,

Anda sudah tengokkan komentar pengguna yang berpuashati selepas mengamalkan Ostematrix ketika berpantang. Mereka boleh tersenyum untuk tandas kerana sembelit tiada lagi.

Oleh itu jika anda ibu-ibu yang sedang menanti hari untuk bersalin atau sedang berpantang, jangan bertangguh lagi untuk mendapatkan Ostematrix dengan segera. Jangan terlambat ya, nanti anda juga yang merana dan menangis dalam tandas kerana masalah sembelit.

Lalui tempoh berpantang anda tanpa mimpi ngeri ini. Hubungi saya untuk pertanyaan dan pembelian produk.No comments:

Post a Comment

Hai rakan2, dipersilakan untuk memberi komen atau sebarang persoalan serta kritikan.

AzZa WaMeAz eShop © . Designed by MaiGraphicDesign